پردازش ابری – چرا دوران کامپیوترها به سر رسیده؟
امروزه بیشتر فعالان حوزه فناوری اطلاعات با مفهوم پردازش ابری ( Cloud Computing) آشنا هستند، این پردازش دیگر یک فناوری نوظهور و پر از چالشهای بی پاسخ نیست. در حال حاضر این فناوری قابل دسترس برای همگان است تا کاربران بتوانند هر گونه پردازش و ذخیره سازی اطلاعات را به شیوهای آسان، اقتصادی و کارآمد انجام دهند.
در ادامه مصاحبه ای از خانم Susie Wee مدیر ارشد فناوری اطلاعات DevNet Innovtions کمپانی سیسکو را درباره پردازش ابری و سرانجام دوران کامپیوترها ارائه می شود:
فضای ابری چگونه طی 5 سال گذشته مدل عملیاتی (برای apiها و توسعه دهندگان) را تغییر داده است؟
در گذشتههای نه چندان دور، توسعه دهندگانی که مشغول برنامه نویسی برنامههای خود در مقیاس بزرگ بودند، برای آزمایش و انتشار برنامهها نیاز به دسترسی ویژه به محاسبات فرضی، شبکه و زیرساختهای ذخیره سازی داشتند؛ در حال حاضر فضای ابری این امکان را تنها با فشردن یک دکمه به توسعه دهندگان داده است.
همچنین فضای ابری دسترسی بسیار بیشتری به APIها و سرویسهای ابری مرتبط با آنها داده است. این امر تا حد زیادی، چگونگی دستیابی به برنامه نویسان را آسان میکند و آنها توانستهاند با پردازش ابری نوآوریهای بسیاری را به وجود آورند.
نمونهای از مزایای پردازش ابری برای برنامه نویسان و ذینفعان در سهولت استفاده از آن، ارائه آسانتر به برنامه نویسان برای نوشتن برنامهها و همچنین سریعتر کردن مقیاس آنها است.
به نظر شما بزرگترین موانعی که تکنسین پردازش ابری، برای کار در یک مدل چابکتر و مبتنی بر پیامدها با آن روبرو است، چیست؟
قدرت پردازش ابری همواره با چالشها و موانع بسیاری روبرو بوده است. قدرت این پردازش دسترسی آسان به APIها و انتشار در مقیاس جهانی، سطح حمله برنامهها و دادههای ابری را در معرض خطر قرار میدهد و نگرانیهای امنیتی، حریم خصوصی و لزوم محافظت در برابر تهدید را ایجاد میکند.
علاوه بر این، میتوانند مقررات مختلف حاکمیت دادهها را براساس کشورهایی که میتوانند دادهها را ذخیره کنند و اینکه چگونه میتوان از آنها استفاده کرد، لایه بندی میکنند. این مورد دیگر به اندازه فشار دادن یک دکمه ساده نیست.
باید واقعاً مراقب باشید که چگونه سیستم خود را معماری و طراحی میکنید تا بتوانید حداکثر نوآوری را به روشی مطابق با این الزامات بدست آورید.
همچنین مدل عملیاتی برای پردازش ابری میتواند کاملاً پییچیده تر از فضاهای ابری عمومی، خصوصی و ترکیبی باشد. واقعیت این است که وقتی شما برنامه یک سازمانی را مینویسید باید آن را برای یک محیط با چند پردازش ابری توسعه دهید.
علاوه بر این، اغلب برنامههای تجاری اطلاعات زیادی از جمله اطلاعات مربوط به مشتری و جزئیات اختصاصی را دریافت میکنند.معمولاً شما در حال جمع آوری اطلاعات از پایگاه داده مشتری و تجارت (کسب و کار) هستید.
برای مقابله با مشکلات مربوط به پردازش ابری باید بنشینید و سیستمهای موجود و خارجی را که میخواهید با آن تعامل داشته باشید، درک کنید. شما باید به این فکر کنید که با چه نوع اطلاعاتی سر و کار دارید – چه دادههایی عمومی و چه دادههایی خصوصی است – و چه دادههایی را میتوان با آنها به اشتراک گذاشت؟ – یا چگونه میتوانیم از دادههای حساس کسب و کار و دادههای مشتری استفاده کنیم؟ – و در نهایت الزامات عملکرد به آن برای دستیابی چه چیزی است و با چه سرعتی تغییر خواهد کرد؟
پس از درک این موضوع، میتوانید با نحوه طراحی برنامه پردازش ابری و معماری داده خود به گونهای کار کنید که بتوانید به کلیه دادهها و APIها به روشی صحیح و با در نظر گرفتن ملاحظات امنیتی و عملکردی، دسترسی پیدا کنید.
انتقال فناوری اطلاعات سنتی به الگوی ارائه خدمات ابری نیاز به تغییر ذهنیت اساسی در فضای ابری دارد. چطور چنین اتفاقی می افتد؟
در گذشته، توسعه دهندگان برنامهای یکپارچه را ساخته بودند که به معنای انجام یک کار بود اما با ظهور فضای ابری، ارزش واقعی آن در ایجاد و اتصال خدمات به یکدیگر ایجاد میشود. به عنوان مثال، وقتی به دنبال توسعه سیستم اتوماسیون ساختمان هستید، نمیخواهید برنامهای بنویسید که فقط به کسی کمک کند که چراغ خاموش را روشن کند.
در مقابل، شما میخواهید در مورد کنترل روشنایی به عنوان یکی از چند خدمات مهم در کنار امنیت بدنی، HVAC، دسترسی کارمندان و دسترسی به شبکه فکر کنید. شما میتوانید خدماتی را ایجاد کنید که کارمندان شما را مدیریت کند و تنظیم کنید که به چه مناطقی از ساختمان دسترسی داشته باشد یا با چه سیستمهایی با آنها ارتباط برقرار کند.
این سرویسها در بسیاری از برنامهها فقط به عنوان یک مورد استفاده مجدد قرار میگیرند و این مورد نیاز به تغییر در نحوه معماری و توسعه سیستم شما دارد.
تغییر بعدی در پردازش ابری، حرکت به DevOps است. پیش از این توسعه دهندگان و اپراتورهای IT، عملکردهای جداگانهای داشتند. توسعه دهندگان برنامههایی را ایجاد میکردند اما IT زیرساختها را ایجاد میکرد و برنامههای را بر روی آنها مستقر میکرد.
در بسیاری از موارد، توسعه دهندگان برنامه نیازی به داشتن نگرانی در مورد زیرساختها ندارند اما اکنون توسعه دهندگان میتوانند برنامههای کاربردی را بسازند، منتشر کنند، به طور مداوم تکرار و آپدیت کنند. در گذشته این فرآیند برای بسیاری از افراد دشوار بوده است.
شما شخصاً از کدام نوآوری در حال رشد یا آینده فناوری هیجان زده میشوید؟
من واقعاً از نحوه ترکیب شدن پردازش ابری با اینترنت اشیاء (IOT) هیجان زده هستم. این امر میتواند تجربیات جدیدی را فراهم کند – فراتر از برنامهای که فقط با یک رایانه یا گوشی همراه، با برنامههای موجود در فضای ابری اجرا میشود تا به تجربیاتی که با اطراف شما تعامل دارد، برسد.
یک نمونه در محیط کار به این صورت است که وقتی به اتاق کار خود میروید، با مجوز دسترسی و سفارشی سازی های مناسب به کلیه خدمات خود دسترسی خواهید داشت؛ یا تلفنی که به طور خودکار شماره تلفن شما را دارد و بدون اینکه بخواهید وارد یک خط تماس شوید، افراد مناسب را به جلسه بعدی خود وصل کنید.
تجربیات این مورد در زندگی شخصی شما نیز گسترش میباید. همه ما فرآیندهای زیادی را مدیریت میکنیم – از خانه به محل کار، رشد و تربیت کودکان، تغذیه خانواده و…! به عنوان مثال وقتی APIهایی را در اتومبیل خود باز کردهاید، میتوانید پردازش ابری و اینترنت اشیاء را ترکیب کرده و همه کارهای روزمره را آسانتر کنید.