رایانش ابری چگونه جهان ما را تغییر داده است؟

شاید وقتی صحبت از “ابر” به میان می‌آید اغلب مردم تصور کنند که مفهوم ابر اصطلاحی است که تنها مربوط به مشاغل و کسب و کارها بوده و در زندگی روزمره آن‌ها هیچ تأثیری ندارد. رایانش ابری در سبک زندگی ما انقلابی اساسی ایجاد کرده و به کلی جهان ما را تغییر داده است. به عنوان مثال تحصیل و یادگیری، کار و حتی بازی کردن امروزه خیلی متفاوت‌تر از 10 یا 15 سال پیش است و از آنجا که اینترنت و ارتباطات روز به روز گسترده‌تر شده و بیشتر پیشرفت می‌کند، احتمالاً طی ده سال آینده نیز همه چیز به طرز باور نکردنی و شگفت‌انگیزی تغییر پیدا خواهد کرد. در حال حاضر چندین شرکت مانند گوگل، فیسبوک و… وجود دارند که به دنبال گسترش دسترسی به اینترنت در سراسر نقاط جهان- حتی دورافتاده‌ترین نقاط- هستند؛ همچنین امروزه اینترنت همراه تقریبا در تمامی کشورها قابل دسترسی است.

حال در ادامه این مقاله به اختصار بررسی می‌کنیم تاثیر رایانش ابری بر جهان پیرامون ما تغییراتی که که در روش زندگی و و دیدگاه ما داده است چه بوده:

سرگرمی: پخش فایل‌های صوتی و ویدیوها و ذخیره خریدهای ویدیویی در ابر

یکی از رایج‌ترین و واضح‌ترین روش‌هایی که رایانش ابری و اینترنت بر زندگی ما تأثیر می‌گذارد بازی و سرگرمی‌ها هستند.

صد سال پیش تنها تعداد انگشت‌شماری کانال رادیویی وجود داشت که افراد می‌توانستند به آن‌ها گوش کنند و امکان ضبط این برنامه‌های رادیویی را نیز نداشتند. همچنین تعداد اندکی ریکوردر هم وجود داشت که با آن نیز می‌شد به آهنگ و موسیقی گوش داد. دستگاه‌های پخش و ذخیره موسیقی در آن زمان به سادگی دچار آسیب شده و خش می‌افتادند و به علت اندازه بزرگ خود عملاً قابل حمل نبودند. تا دهه 1960 اوضاع تقریباً به همین صورت باقی ماند. در دهه 70 و 80 نوارهای کاست بسیار محبوب شدند اما حتی این نوارها نیز عیوب خاص خود را داشتند، به عنوان مثال پیدا کردن آهنگ مورد علاقه و رفتن از آهنگی به آهنگ دیگر به سادگی امکان‌‌پذیر نبود. همچنین گاهی خود کاست دچار مشکل می‌شد؛ در نتیجه کاست‌ها با وجود آن‌که کوچک‌تر، سبک‌تر و قابل حمل بودند اما برای پخش به دستگاه بزرگی- حداقل طبق استانداردهای امروز- نیاز داشتند و هنوز به قدر کافی کارآمد به شمار نمی‌آمدند.

انقلاب بزرگ بعدی در این زمینه سی دی‌ها بودند که با استفاده از آن‌ها می‌شد به سادگی از آهنگی به آهنگ دیگر رفت . همچنین پخش موسیقی با سی دی کار ساده‌تری بوده و از کیفیت بالاتری برخوردار است. در سال 2001 با معرفی آی‌‌پاد همه چیز بار دیگر تغییر کرد چراکه آی‌پاد پتانسیل ذخیره هزاران آهنگ را داشته و به سادگی در کف دست جا به می‌گیرد پس حمل آن بسیار آسان است. همچنین باتری آی‌پاد برای دوام خوبی داشته و می‌توان با آن ساعت‌ها به موسیقی گوش فرا داد.

اما امروزه ما موسیقی را از طریق اینترنت و منابع مختلفی مانند آی‌تونز، راپسودی، اسپاتیفای و… دنبال می‌کنیم و سی دی‌ها و آی‌پاد دیگر کمیاب شده‌اند زیرا هم‌اکنون کاربران می‌توانند تمام موسیقی‌ها و فایل‌های صوتی خود را در فضای ابری ذخیره کرده ویک مجموعه موسیقی شامل میلیون‌ها آهنگ و فایل صوتی متفاوت را با هزینه‌ای کمتر از 10 دلار در ماه گردآوری نمایند.

روند تکامل فیلم‌ها نیز به همین صورت بود: در گذشته کیفیت بد تلویزیون، لزوم تنظیم همیشگی آنتن و عدم دسترسی همیشگی به فیلم یا امکان ذخیره آن کاربران را با مشکلات بسیاری مواجه می‌ساخت. در دهه 1980  و 90 کانال‌های کابلی تلویزیونی که برنامه‌‌های متنوعی برای تماشا فراهم می‌کردند به سرعت میان مخاطبان گسترش یافتند، اما باز هم امکان ذخیره برنامه‌ها وجود نداشت.( مگر در صورت برخورداری از وی سی آر که در این حالت هم باید با زمان و کانال دقیق پخش برنامه و نحوه کار با دستگاه را به خوبی آشنا بود).

این امر در دهه 2000 با ظهور دی وی آرها تغییر یافت و مخاطبان را قادر ساخت تا فیلم‌ها و برنامه‌های مورد نظر خود را به سادگی ضبط کنند. امروزه ما در بسیاری از دستگاه‌های خود مانند تبلت‌ها، تلفن‌های همراه و رایانه‌ها امکان تماشای برنامه‌های تلویزیونی به صورت آنلاین را داریم. دی وی دی‌ها هم‌اکنون در ابر ذخیره شده و می‌توان آن‌ها را از هر دستگاهی تماشا کرد. پخش فیلم‌ها و برنامه‌های تلویزیونی از طریق کانال‌ها و خدماتی مانند اچ بی او، هولو، نتفلیکس، آمازون پرایم ویدیو و… به سادگی امکان پذیر است.

تحصیل

تغییر بزرگ دیگری که رایانش ابری در سبک زندگی ما ایجاد کرده در زمینه آموزش و تحصیل است. از گذشته تاکنون دانش‌آموزان از همان ابتدا برای تحصیل به کلاس درس و مدرسه ‌می‌رفتند اما رفت و آمد به مدرسه هزینه داشته و تأسیس مدارس نیز پروسه‌ای پرهزینه و زمان‌بر به شمار می‌رود.

در طول بحران کووید 19 دریافتیم که یادگیری آنلاین می‌تواند در صورت وجود زیرساخت‌های مناسب مفید واقع شود. در حال حاضر بسیاری از دانش‌آموزان و دانشجویان سراسر دنیا در کلاس‎های آنلاین مشغول به تحصیل و یادگیری هستند. همچنین بسیاری از وب‌سایت‌ها و ابزارها، طیف گسترده‌ای از آموزشات در حوزه‌های متفاوت را به زبان‌های مختلف فراهم می‌کنند. علاوه بر آن جلسات کاری و گروهی نیز به راحتی می‌توانند توسط برنامه‌های مبتنی بر ابر به صورت آنلاین برگزار شوند که این موضوع همکاری مردم حتی در سطح جهانی را امکان‌پذیر می‌سازد. در واقع امروزه افراد می‌توانند با استفاده از رایانش ابری، به دورکاری بپردازند.

از دیگر تأثیرات رایج رایانش ابری بر تحصیل و کتابخوانی، ای‌بوک‌ها هستند که باعث ایجاد تغییر در الگوی آموزشی شده‌اند. در حال حاضر افراد می‌توانند با استفاده از فضای ذخیره‌سازی ابری و ای‌بوک‌ها یک کتابخانه آنلاین را همواره همراه خود داشته باشند. همچنین برای افرادی که آموزش تصویری را نسبت به خواندن کتاب‌ها ترجیح می‌دهند، TED تنها یکی از انتخابات رایج و مناسب است که راهکاری عالی برای آشنایی با ایده‌ها، خلاقیت‌ها و اتفاقات جهان به شمار می‌رود.

سلامتی

تصویربرداری پزشکی یکی از روش‌هایی که باعث تحول شیوه کار پزشکان، بیمارستان‌ها و سایر مراکز درمانی شده و زندگی ما را به ویژه در دوران شیوع ویروس کرونا تحت تأثیر قرار داده است. همچنین امروزه وجود پرونده پزشکی آنلاین و الکترونیک به پیشبرد کار در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی کمک شایانی می‌کند.

فناوری ابری دیگری که در حال طی کردن مراحل اولیه خود است درمان از راه دور به شمار می‌رود که به کاربران کمک می‌کند تا بدون نیاز به مراجعه به مطب دکتر، مشکل خود را تشخیص داده و درمان آن را بیابند. این روش به ویژه در شرایط بحرانی فعلی و همچنین برای افرادی که در مناطق دور افتاده زندگی کرده و دسترسی به مراکز درمانی ندارند بسیار موثر و مفید است.

ذخیره و اشتراک‌ فایل‌ها

مورد بعدی در این لیست تأثیر رایانش ابری و ابر بر ذخیره و اشتراک فایل‌ها است. در ابتدای پیدایش رایانه‌ها، اشتراک فایل‌ها و داده‌‌ها به وسیله فلاپی دیسک‌ها که حداکثر توانایی ذخیره چند مگابایت را داشتند، انجام می‌گرفت. کمی بعد برای حل این مشکل درایوهای Iomega Zip به وجود آمدند که آن‌ها نیز حداکثر می‌توانند 100 مگابایت را ذخیره کنند.

بعد از مدتی سی دی‌ها و دی وی دی‌ها روی کار آمدند که کارآمدتر بودند اما هنوز جای پیشرفت وجود داشت، به خصوص در زمینه سادگی همگام‌سازی داده‌ها. شرکت‌ها در آن زمان دارای سرورهایی بودند که به اشتراک‌گذاری فایل‌ها را تنها در محل کار ساده‌تر می‌کرد.

از سوی دیگر امروزه به اشتراک‌گذاری فایل‌ها توسط ابر به شما این امکان را می‌دهد تا هر زمانی که اراده کردید، از هر مکانی به تصاویر، داده‌ها و اطلاعات خود دسترسی یابید. خدمات و ابزارهای مبتنی بر ابرِ بسیاری وجود دارند که در ذخیره و اشتراک آنلاین فایل‌ها و داده‌ها موثر هستند. یکی از معروف‌ترین مثال‌های این موارد نرم‌افزار دراپ باکس است که کسب وکارها و افراد از آن بهره می‌برند. با فضای ذخیره‌سازی ابری می‌توان فایل‌ها را در ابر بارگزاری و به صورت آنلاین همگام‌سازی نمود.

برنامه‌ها و اپ‌‌های تلفن همراه و شبکه‌های اجتماعی

برنامه‌‌های تلفن‌ همراه در تبلت و تلفن هوشمند نمونه‌های دیگری از تأثیر رایانش ابری بر زندگی ما هستند. در چنین برنامه‌هایی داده‌ها معمولاً در سرور ذخیره شده و یا به صورت محلی از دستگاه‌های مجزا جمع‌‌آوری می‌شوند و سپس تمامی اطلاعات لازم برای کاربران ارسال خواهد شد. مثالی از این موضوع روشی است که Waze اطلاعات راهنمایی و رانندگی را به کاربران خود ارائه می‌دهد. از دیگر مثال‌های این روش، درج نمرات، سطوح و لول‌ها در بسیاری از بازی‌‌های تلفنی است. حتی برنامه‌های بهره‌وری مانند مایکروسافت آفیس که از دستگاه‌های محلی برای پردازش استفاده می‌کنند، فایل‌ها را در ابر ذخیره می‌سازند. بسیاری از برنامه‌های آموزشی و ای‌بوک‌ها نیز به همین شیوه کار می‌کنند.

در گذشته اگر می‌خواستید از دوستان، آشنایان و وقایع زندگی آن‌ها خبری داشته باشید باید با آن‌ها تماس گرفته و یا برایشان نامه می‌نوشتید. در حالی که هم‌اکنون نیز بسیاری از مردم از کارت پستال، نامه و غیره استفاده می‌کنند شبکه‌های اجتماعی در حقیقت شیوه و سبک ارتباط مردم جهان را به کلی تحت تأثیر خود قرار داده‌اند و متحول کرده‌اند. امروزه فیسبوک بیش از یک میلیارد کاربر دارد. همچنین بسیاری از افراد در شبکه‌های اجتماعی دیگری از قبیل اینستاگرام، توییتر، اسنپ چت و… فعالیت می‌کنند تا از حال خانواده، دوستان و آشنایان باخبر شده و با علایق و سلایق آن‌ها بهتر آشنا شوند.

منبع