تفاوت اینترنت اشیا (IOT) با رایانش ابری و نقش رایانش ابری در اینترنت اشیا

اینترنت اشیا iot
خرید فضای ابری سازمانی نکست کلود

رایانش ابری و اینترنت اشیا، هردو برای افزایش کارایی فعالیت‌های روزمره ما، خدماتی را ارائه می‌دهند. در واقع، IOT، مقادیر انبوهی از داده را تولید می‌کند و رایانش ابری راهی برای سازماندهی این داده‌ها است. رایانش ابری (محاسبات ابری)، که اغلب “ابر”نامیده می‌شود، شامل ذخیره داده‌ها، برنامه‌ها، عکس‌ها و موارد دیگر است. برنامه‌های مبتنی بر ابر، در رایانه‌های خارج از سایت، یعنی در ابر اجرا می‌شوند. در حالی که اینترنت اشیا یک سیستم متشکل از دستگاه‌های مختلف است که بدون نیاز به انسان به یکدیگر متصل می‌شوند و توانایی تبادل و ذخیره اطلاعات را دارند.

در این مقاله، ابتدا قصد داریم که شما را با مفاهیم این دو آشنا کنیم و سپس به بیان تفاوت‌های میان آنها بپردازیم. جهت دریافت اطلاعات کامل درباره رایانش ابری می‌توانید سایر مقاله‌های مرتبط سایت پشتیبان را مطالعه کنید. به طور کلی رایانش ابری یکی از تکنولوژی‌های جدید حال حاضر دنیا است که می‌تواند منابع نامحدود و انعطاف پذیری و دسترسی پذیری همیشگی را در اختیار کاربران قرار دهد.

بسیاری از صاحبان کسب و کارهای کوچک و بزرگ می‌توانند برای ارتباط بین عناصر مختلف کسب و کار خود، از IOT استفاده کنند. در نتیجه مالکان، تنها با یک اتصال اینترنتی می‌توانند در هر نقطه‌ای و در هر ساعتی از شبانه‌روز به عوامل خود دسترسی داشته باشند. اما در ادامه به صورت تخصصی IOT را بررسی خواهیم کرد.

اینترنت اشیا چیست و چه مزایایی دارد؟

امروزه میلیاردها دستگاه فیزیکی وجود دارند که از طریق اینترنت به یکدیگر متصل شده‌اند. افزودن حسگر به عناصر مختلف موجب توانایی آنها در ارتباط با یکدیگر بدون دخالت انسان می‌شود. در واقع اینترنت اشیا به تعداد زیادی سیستم الکترونیکی فیزیکی در سراسر جهان گفته می‌شود که قابلیت جمع‌آوری اطلاعات و اشتراک‌گذاری آن‌ها را دارد. توجه داشته باشید که اگر قطعات الکترونیکی که از هوش مصنوعی یا دیجیتال برخوردار باشند نیز امکان تبدیل‌شدن به یک IOT را خواهند داشت.

اینترنت اشیا و رایانش ابری

این قطعات اطلاعات جمع‌آوری شده را با یکدیگر در یک شبکه به اشتراک می‌گذارند و از اطلاعات یکدیگر یاد می‌گیرند. اندازه و کارایی این دستگاه‌ها اهمیت ندارد. بر این اساس یک اسباب‌بازی بسیار کوچک یا یک کامیون غول‌پیکر نیز می‌تواند در این دسته‌بندی قرار بگیرد.

این شبکه عظیم اطلاعاتی که بر پایه انتقال اطلاعات در سراسر جهان ایجاد شده است، مزیت‌های بسیاری برای صاحبان کسب و کارها و همچنین مشتریان دارد. سیستم‌های امنیتی خانگی، هوشمندسازی فضاهای مسکونی و اداری، تجهیزات روشنایی، گرمایش و سرمایش هوشمند و غیره از جمله مزیت‌های است که استفاده از این روش ایجاد می‌کند.

تفاوت‌های اینترنت اشیا و رایانش ابری

با نگاهی سطحی به این دو موضوع، به نظر می‌آید که شباهت بسیاری به یکدیگر داشته باشند. اگرچه IOT و رایانش ابری هر دو در حوزه اطلاعات و داده‌ها موردبحث قرار می‌گیرند، اما تفاوت‌های عمده‌ای با یکدیگر دارند. هرکدام از این مباحث مزایا و کاربردهای فراوان خود را دارد و وظایف مهم و حیاتی را در جمع‌آوری و اشتراک گذاری اطلاعات در جهان به عهده دارد.

رایانش ابری

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های رایانش ابری و اینترنت اشیا این است که در فرایند رایانش ابری اطلاعات از دسته‌بندی‌های مختلف جمع‌آوری می‌شود و از طریق اینترنت به مراکز داده منتقل می‌شود. در حالی که در IOT، قطعات الکترونیکی هستند که از طریق سنسورهایی که در اختیار دارند، این اطلاعات جمع‌آوری شده را مورد تحلیل قرار می‌دهند. این اطلاعات پس از تجزیه و تحلیل‌ها و نظارت‌های لازم در مراکز داده ذخیره سازی می‌شوند.

با وجود اینکه هر یک از این خدمات جدید امکان ارائه سرویس‌های ویژه‌ای در حوزه اطلاعات دارند، ترکیب این فناوری‌ها می‌تواند خدمات بزرگی را به جامعه بشری هدیه کند. ادغام IOT و رایانش ابری می‌تواند بسیاری از سرمایه‌گذاری‌های پولی و زمان را در حد قابل ملاحظه‌ای کاهش دهد.

نقش رایانش ابری در اینترنت اشیا

با توجه به کارکردهایی که IOT ایجاد کرده است، هوشمند سازی بسیاری از فضاها از جمله منازل، محیط‌های اداری و غیره به راحتی قابل دسترس خواهد بود. در گذشته به نظر می‌رسید که وجود همین مزیت می‌تواند به تنهایی پاسخگوی نیازهای مختلف کاربران به هوشمند شدن باشد. اما به تدریج و با افزایش کارایی‌های IOT، مقدار داده‌هایی که توسط این سیستم پشتیبانی می‌شد، افزایش چشمگیری یافت.

اینترنت اشیا iot

این حجم بالای اطلاعات سبب شده بود که به زیرساخت‌های اینترنت جهان فشار زیادی اعمال شود. بنابراین بسیاری از محققان و صاحبان مشاغل مرتبط با این فناوری، تلاش کردند که به دنبال راهی جهت کاهش این فشارها باشند. بهره‌مندی از فضای ابری پاسخ این سوال بود. امروزه رایانش ابری رشد فوق‌العاده‌ای داشته است و در بسیاری از زیرساخت‌های حوزه IT مخصوصاً IOT نفوذ کرده است. همین نفوذ سبب شده است که تفکیک این دو مقوله در بسیاری از حوزه‌ها کار غیرممکنی باشد.

در واقع اینترنت اشیا قادر است که حجم انبوهی از اطلاعات و داده‌ها را جمع‌آوری کند. اما این رایانش ابری است که مسیر امن و مناسبی را جهت به مقصد رسیدن این داده‌ها تعریف می‌کند. بنابراین بسیاری از شرکت‌های قدرتمند در این حوزه مانند گوگل، اوراکل، آمازون و علی‌بابا در تلاش هستند که با بهره‌مندی از خدمات ابری از خدمات متنوع IOT در مشاغل مختلف استفاده کنند.

مزایای بهره‌مندی از رایانش ابری در اینترنت اشیا

یکی از مزیت‌های استفاده از این روش را می‌توان در کاهش هزینه‌ها خلاصه کرد. با توجه به اینکه شما تنها هزینه‌های مرتبط با منابع ابری خود را پرداخت می‌کنید، نیازی به صرف هزینه‌های بیشتری نخواهید داشت. از طرفی بسیاری از صاحبان شرکت‌ها و کسب و کارها می‌توانند بدون در نظر گرفتن بسیاری از هزینه‌ها و امکانات موردنیاز زیرساختی، به ذخیره سازی اطلاعات و منابع مهم خود بپردازند.

cloud computing and internet of things

افزایش سرعت و دقت دسترسی به منابع اطلاعاتی که در اختیار کاربران این سیستم‌ها قرار می‌گیرد، عملکردهای این افراد و شرکت‌ها را گسترش داده است. با بهره‌مندی از رایانش ابری قادر خواهید بود که تنها در عرض چند ثانیه اطلاعات مورد نظر خود را به نقاط مختلف جهان ارسال کنید. این اشتراک گذاری جهانی آسان و پرسرعت به بهبود عملکرد بسیاری از مشاغل مرتبط کمک شایانی کرده است.