رایانش مرزی در مقابل رایانش ابری
رایانش ابری در مقایسه با رایانش مرزی یا اج یک مفهوم جدید نیست. مزایای رایانش ابری در دنیای تجارت به خوبی شناخته شدهاست و بدون آن ما اکثر خدماتی که شرکتهای مختلف به آن متکی هستند را نخواهیم داشت. بنابراین جای تعجب نیست که ۸۵ درصد از شرکتها معتقدند که پذیرش رایانش ابری برای نوآوری ضروری است.
با این حال، در طول بحران فعلی COVID19 است که محاسبات ابری واقعا خودش را نشان دادهاست، و میلیون ها شرکت در سراسر جهان را قادر ساخته تا به کار خود ادامه دهند در حالی که تقریبا تمام نیروی کار آنها از خانه کار میکنند.
مفاهیم جدیدتر مانند رایانش مرزی یا Edge Computing به طور منظم در کناررایانش ابری مورد بحث قرار میگیرند، اغلب به گونهای که گویی هر یک از آنها رویکردهای متفاوت و مجزایی به زیرساخت هستند. با این حال، بکارگیری یکی از این دو، توانایی استفاده از دیگری را از بین نمیبرد. همچنین برخی افراد معتقدند که رایانش مرزی یا اج در نهایت جایگزین محاسبات ابری سنتی خواهند شد، اما، موضوع بدین صورت نیست. هر دو فنآوری رایانش ابری و رایانش مرزی نقش مهم و مشخصی در یک اکوسیستم فنآوری اطلاعات دارند.
رایانش مرزی یا Edge Computing چیست؟
لغت مرز یا لبه در اینجا بهمعنای توزیع جغرافیایی لفظی است. پردازش داده در رایانش اج یا مرزی، بهجای رایانش ابری که در چندین مرکز داده انجام میشود، در خود منبع داده یعنی جایی که کاربر وجود دارد رخ میدهد. البته چنین امری بهمعنای پایان راه رایانش ابری نیست، بلکه بدین معناست که خود شما بهعنوان کاربر هم بهگونهای نقش ابر را بازی خواهید کرد.
هنگام مقایسه رایانش ابری سنتی و رایانش مرزی، تفاوت اصلی این است که پردازش داده چگونه و در کجا رخ میدهد. با استفاده از ابر، دادهها در یک مکان مرکزی (معمولا مرکز دادهها)ذخیره و پردازش میشوند، در حالی که رایانش مرزی به پردازش داده نزدیکتر به منبع اشاره دارد.
عده ای معتقدند،در مواردی رایانش مرزی نسبت به زیرساختهای ابر متمرکز سنتی مزایایی دارد. مثل غلبه بر مشکلات تاخیر، فشار عملیاتی و امنیت، به خصوص در این زمان که کار از راه دور افزایش بی سابقه ای داشته این تفاوت نمایان شده است. خوب، این مزایا چه شکلی هستند؟
مزیت اول: کاهش فشار عملیاتی
ما در حال حاضر در یک دنیای غنی از داده با گسترش فنآوریهای جدید مانند IoT، 5G، پوشیدنیها و واقعیت افزوده (AR) زندگی میکنیم و مقادیر زیادی داده ایجاد میکنیم که نزدیک به کاربر یا در لبه شبکه تولید میشود. در این بین دورکاری هم دستگاههای بیشتر و بیشتری که سعی میکنند به شبکههای شرکتی خارج از مکانهای مرکزی مانند دفاتر دسترسی داشته باشند، اضافه کرده است. با این حال خود ابر توانایی پردازش و ذخیرهسازی آنلاین قابلتوجهی با چنین فشاری در پهنای باند شبکه را ندارد و به نوع متفاوتی از معماری زیرساخت نیاز است.
اورهال کامل زیرساخت IT برای مقابله با این تقاضا میتواند پرهزینه و برای تجارت سنگین باشد. با محاسبات دقیق، نیازی نیست زیرساخت را بشکافید و تعویض کنید. رایانش مرزی به شرکتها اجازه میدهد تا این چالش را حل کنند چون دادههای پردازش در لبه، فشار روی ابر را کاهش میدهد. در ارتباط با مراکز داده لبه، رایانش مرزی میتواند پردازش دادههای محلی بیشتری را رفع کند، ابر را برای نیازهای تجاری عمومیتر آزاد کند، و به برنامههای کاربردی تجاری کمک کند سریعتر عمل کنند.
مزیت دوم: رفع تاخیر در شبکه
با ماهیت ابر، اطلاعات به مرکز دادهها، پردازش و سپس به لبه شبکه، جایی که دستگاه است، ارسال میشود. این میتواند زمان ببرد تا دادهها به رفت و برگشت کنند و باعث تاخیر یا latency شوند. در بسیاری از موارد کاربردی، که در آن نیاز به پردازش دادهها از نظر زمانی کارآمد نیست، ابر قدرت پردازش، ذخیرهسازی و تحلیل دادههای مقیاس بزرگ زیادی را ارایه میدهد. با این حال، در برخی موارد چنین تاخیری میتواند چالشهایی را برای دورکارها و کاربران ایجاد کند. به عنوان مثال، در طول بحران COVID19، کارمندان به شدت به کنفرانس ویدیویی وابسته هستند و این امر متکی بر ارتباط بلادرنگ است.
در مثال قبلی یک کارمند اداری ممکن است ماموریت بحرانی نداشته باشد، با این حال، مشکل تاخیر مرتبط با شبکه میتواند اثر زیان آوری برای نوع متفاوتی از دورکارها که به عنوان کارمند خط مقدم کار میکنند، داشته باشد. به عنوان مثال، یک کارمند که در یک انبار با استفاده از دوربین هوشمند AR کار میکند را تصور کنید، وظیفه او انتخاب سفارش دستی، دستهبندی، مدیریت موجودی، رسیدها و فرایندهای حذف است و برای این کار لباس پوشیده است.
اگر این فرآیند دچار تاخیر شود و کارمند مذکور با تاخیر اطلاعات را دریافت کند، این امر میتواند به طور قابلتوجهی مانع بهرهوری وی شود و حتی خطاهای پی در پی ایجاد کند که به طور غیرقابل اجتنابی در نهایت بر کل شرکت تاثیر میگذارد. رایانش مرزی با جابجایی پردازش داده نزدیک به دستگاه در لبه شبکه، حذف تاخیر و در نتیجه کاهش حوادث ناشی از تاخیر شبکه راهکاری برای حل مسئله ارائه میدهد.
مزیت سوم: امنیت و حریم خصوصی
هرچه افراد بیشتری خارج از دفترکار دورکاری میکنند افزایش موارد دسترسی از راه دور به مجرمان سایبری فرصت بیشتری برای دسترسی به دادههای شرکت و سو استفاده از اطلاعات درون آن میدهد. با رایانش مرزی به جای ارسال اطلاعات به مرکز دادهها، قبل از ارسال به هسته شبکه سازمانها از طریق ابر، دادهها فیلتر و به صورت محلی پردازش میشوند. اگر انتقال دادههای حساس کمتری بین دستگاهها و ابر وجود داشته باشد، این به معنای امنیت بهتر برای کسبوکار و مشتریان آنها است.
بحران COVID19 شکی باقی نگذاشت که رهبران کسب و کار باید در چشمانداز و استراتژیهای کار از راه دور خود تجدید نظر کنند، در طول این مدت، ابر اجازه دادهاست تا دادهها بطور ایمن در میان سازمانها به اشتراک گذاشته شوند. با این حال، همانطور که بحث شد، مواردی وجود دارند که رایانش مرزی میتواند به کاهش پهنای باند، افزایش سرعت شبکه و نگرانیهای امنیتی کمک کنند.
انتخاب رایانش مرزی یا رایانش ابری یک پیشنهاد نیست، هر دو تکنولوژی اهداف و کاربردهای متفاوتی دارند و نقش مهمی برای آینده قابلپیشبینی خواهند داشت. با تبدیل کار از راه دور به یک هنجار جدید برای کسبوکارها، قابلپیشبینی است که زیرساخت شبکه آینده این دو را ترکیب کند.
محاسبات مرزی در یک زیرساخت ابری خصوصی و پارتیشن هیبریدی پشتیبان
در بکارگیری پلفترم ابری پشتیبان در زیرساخت ابری اختصاصی و ابر خصوصی پس از استقرار agent پلتفرم پشتیبان در زیرساخت فناوری اختصاصی خودتان میتوانید بخشی از محاسبات و پردازشهای مورد نیاز خودتان را به ابر عمومی پشتیبان منتقل کنید. در عین حالی که دسترسیها و ذخیرهسازی فایلها در زیرساخت فناوری اختصاصی شما با حفظ پروتوکل های امنیتی شما انجام میگیرد، ذخیره متادیتا و پردازشهای روی آنها در ابر عمومی پشتیبان رخ خواهد داد. بدین صورت مزایای فناوری edge را در قالب یک پارتیشن هیبریدی در اختیار خواهید داشت.
تبادل داده ها بین ابر خصوصی و ابر عمومی در قالب یک پروتوکل امن صورت خواهد گرفت و دادهای که به ابر عمومی ارسال می شود به صورت کد شده خواهد بود.